Revolution Slider Error: Slider with alias kakanj-cement-cover not found.
Maybe you mean: 'blog-slider' or 'karijera' or 'cookie-2' or 'uslovi-koristenja' or 'centralno-mjesto' or 'regkorisnika'
TVORNICA CEMENTA KAKANJ d.d.
sa sjedištem u Kaknju
1974. 
Počinje izgradnja cementare u Kaknju. Investitor je GIK “Hidrogradnja” Sarajevo. U radovima učestvuje preko 1500 radnika iz preko 50 preduzeća iz čitave bivše Jugoslavije i nekoliko stranih kompanija – “Uzinaexport” iz Rumunije, te “Pfister”, “Claudius Peters” i “PHB” iz Njemačke.
1978.
Izgradnja cementare završena 30. juna. Počinju detaljna ispitivanja rada postrojenja koja traju sve do 15. decembra kada je Tvornica cementa Kakanj svečano puštena u rad. Do izgradnje ove tvornice potrebe Bosne i Hercegovine za cementom podmirivane su iz udaljenih cementara i iz uvoza. Izgradnjom cementare u Kaknju ostvarene su velike uštede, smanjeni su transportni troškovi u Bosni i Hercegovini, a u značajnoj mjeri i odliv deviznih sredstava za cement. Ostvarena je i sigurnost u snabdijevanju tržišta cementom odličnog kvaliteta. 
1979-1990.
Narednih godina Tvornica cementa Kakanj kontinuirano poboljšava rezultate proizvodnje i poslovanja. Količina proizvedenog cementa 1979. godine iznosila je 331.000 tona cementa, da bi 1984. godine porasla na 512.000 tona cementa. Rekordna proizvodnja zabilježena je 1989. godine u iznosu od 553.000 tona. U ovom razdoblju kakanjski cement je ugrađen u najveće privredne i infrastrukturne objekte u državi hidroelektrane “Bočac”, “Salakovac”, “Mostar”, i “Višegrad”, kao i u sportske objekte Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu ZOI 84, te mnoge druge poslovne i stambene objekte. 
1990.
Na referendumu održanom 20. septembra, većina radnika Tvornice cementa Kakanj glasala je za izdvajanje Tvornice cementa Kakanj iz sistema GIK “Hidrogradnja” Sarajevo.
1991.
Od ove godine Tvornica cementa Kakanj djeluje kao samostalno dioničarsko preduzeće.
1992-1995.
Proizvodnja se odvijala i tokom rata, ali je zbog ratnih dejstava i nedostatka osnovnog tehnološkog goriva, bila veoma ograničena. U ovom periodu kakanjski cement je bio veooma značajan za saniranje ratom oštećenih privrednih i stambenih objekata. 
1996-1997.
Nakon rata tvornica se vrlo brzo oporavlja. U ovom periodu urađena je rekonstrukcija tvornice u vrijednosti 300 miliona njemačkih maraka.
2000-2002.
Tokom prve faze modernizacije koja je trajala 24 mjeseca u tvornicu je investirano 12 miliona EUR. Najveća pažnja posvećena je zaštiti okoliša, tako da je u prvoj fazi modernizacije, koja je završena u julu 2002. godine u zaštitu okoliša uloženo oko 9 milliona EUR. Stari elektro-filter zamijenjen je novim vrećastim otprašivačem čija je efikasnost otprašivanja značajno bolja. Dovoljno govori činjenica da su emisije prašine smanjene za preko 90%. Današnje emisije su manje od onih dozvoljenih evropskim standardima i ne prelaze 10 mg/m3. 
Ulaže se i u povezane djelatnosti. Tvornica cementa Kakanj osniva kćerku kompaniju TBG BH, čija je glavna djelatnost proizvodnja, isporuka i ugradnja gotovih betona. 
2003.
Investicije su nastavljene, pa je u aprilu 2003. godine pušten u rad novi mlin uglja. Vrijednost ove investicije je 10 miliona EUR-a. Počeo je i projekat otvaranja novog kamenoloma. Otvorena nova betonara u Sarajevu sa najsavremenijom opremom za proizvodnju betona i vlastitom laboratorijom za kontrolu kvaliteta i receptura.
Nakon jednogodišnjeg rada na razvoju sistema upravljanja kvalitetom i zaštitom okoliša, Tvornica cementa Kakanj ispunila je i posljednji uslov za dobijanje certifikata ISO 9001:2000 za kvalitet proizvoda i ISO 14001:1996 za kvalitetno upravljanje zaštitom okoliša.
Juna 2003, javnim tenderom HeidelbergCement Group otkupio dodatnih 2.105.638 dionica što predstavlja 22.22% ukupnog kapitala. HeidelbergCement je na ovaj način povećao svoj udio u tvornici na 73,94%.
2004.
Pušten u pogon terminal za pakovanje i otpremu cementa u Sarajevu čime je sarajevskoj regiji omogućena brža isporuka cementa. Intenzivno se ulaže i radi na pripremama za otvaranje novog kamenoloma. Ostvarena rekordna proizvodnja i prodaja cementa od 613.000 tona. 
2005.
Okončan je jedan od najvećih investicijskih projekata Tvornice cementa Kakanj – otvaranje novog kamenoloma, čime su osigurane sirovine za rad cementare u narednih 30 godine.
Tvornica cementa Kakanj zajedno sa svojom kćerkom kompanijom TBG BH organizuje prvo poslijeratno savjetovanje o betonu pod nazivom “Dani betona 2005”. Izlagači na konferenciji su iz cijelog regiona, uključujući i stručnjake HeidelbergCementa iz Poljske i Mađaraske. Teme izlaganja su raznovrsne, a između ostalog uključuju i prezentacije o izgradnji betonskih saobraćajnica, evropskim normama za proizvodnju cementa i betona, hemijskim dodacima za beton, kontrolu kvaliteta, te mnoge druge interesantne teme.
U organizaciji Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacije održana prezentacija za predstavnike vlasti i medija povodom pet godina uspješne privatizacije kakanjske cementare. Najznačajniji rezultati ulaganja u Tvornicu cementa Kakanj su: povećanje kapaciteta za 10%, smanjenje emisija prašine za 99%, visok stepen zaštite okoliša i životne sredine (ISO 14001), smanjenje gubitka energije, poboljšanje kvaliteta (ISO 9001), više od 45% dobavljača su bh. kompanije. Od 2000. godine uloženo je oko 64 miliona KM.
2006.
Postignuta rekordna proizvodnja i prodaja cementa od 630.000 tona cementa. Tvornica cementa Kakanj vlasnik je još jednog prestižnog certifikata: OHSAS 18001:1999 sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. Primarna drobilica zamijenjena je novom čime je smanjeno vrijeme rada drobilice za 50% te urađena dodatna izolacija od buke. U depo hali sirovine ugrađeni su uređaji za oprašivanje maglom čime je u depo hali smanjena emisija prašine za 70%. Izgrađena je i otvorena nova betonara u Banjaluci, koja djeluje u okviru kćerke kompanije TBG BH. HeidelbergCement dodatnim otkupom dionica povećava svoje učešće u Tvornici cementa Kakanj na 85,94%. 
2007.
Ostvaren je novi rekord u proizvodnji i prodaji od 707.000 tona cementa. Završen je i projekat modernizacije transporta klinkera u silose, čija je vrijednost nešto više od pola miliona KM. U ovoj godini uspješno je proveden i projekat ugradnje skupljača ulja, čime je spriječena svaka mogućnost eventualnog oticanja otpadnih ulja, masti i sličnih materija u kanalizacioni sistem, a poslije u rijeku Bosnu. Mjerenje temperature plašta peći je još jedan projekat automatizacije, započet u 2006. godini. Ugrađeni su skeneri za kontinuirano mjerenje temperature, na mjestima gdje se to do sada moralo raditi ručno, pa se sada visina temperature može čitati direktno iz centralne komande. HeidelbergCement dodatnim otkupom dionica povećava svoje učešće u Tvornici cementa Kakanj na 91,154%. 
2008.
Ostvareni najbolji rezultati u istoriji rada i postojanja Tvornice cementa Kakanj: proizvedeno i na tržište plasirano 770.000 tona cementa. Započet je projekat izgradnje zatvorenog cirkulacionog sistema tehnološke vode u iznosu od više od preko 1 milion KM, koji će biti završen u prvoj polovini 2009 godine.
2009.
U prvoj polovini 2009. godine realiziran je projekat izgradnje zatvorenoga cirkulacionog sistema tehnološke vode, vrijedan više od milion KM, što je do sada najznačajniji projekat u zaštiti i poboljšanju kvaliteta voda. Primarni cilj projekta je smanjiti utrošak vode neophodne za hlađenje postrojenja, odnosno smanjiti količinu zahvata vode iz rijeke Bosne, čime se eliminiraju negativni efekti vodostaja rijeke (mulj koji se taloži na stjenkama postrojenja). Zatvoreni sistem snabdijevanja tehnološkom vodom podrazumijeva cirkulaciju iste vode u kružnom toku u postrojenjima, a zahvat vode se obavlja samo da bi se nadoknadili gubici uzrokovani isparavanjem. 
U okviru nastavka projekta smanjenja emisija buke, zamijenjeni su motori i reduktori na mlinovima cementa, što je investicija vrijedna četiri miliona KM.
Ekonomska kriza utiče posebno na građevinski sektor što dovodi do smanjenja proizvodnje i prihoda.
2010.
Tokom 2010. godine završen je i projekat modernizacije pakovanja cementa u Poslovnoj jedinici Sarajevo. Stari ručni sistem zamijenjen je novim automatskim, koji uključuje mašinu za pakovanje, paletizator i uređaj stretch hood foliju. Vrijednost ovog projekta je 1,9 miliona KM.
Počinje izgradnja novog silosa klinkera u cilju eliminiranja sekundarnih emisija prašine. 
U 2010. godini Tvornica cementa Kakanj kupila je 100-postotni udio kapitala TBG Beton Zagreb čime započinje širenje na strana tržišta, jača konkurentnost u regiji, te povećava obim prodaje. 
TBG BH investira u novu mobilnu betonaru što omogućava učešće na svim većim projektima u BiH. 
Deset godina nakon privatizacije ulaganja HeidelbergCementa u BiH iznose više od 160 miliona KM što je za 60 procenata više od privatizacijske obaveze. 
2011-2014.
Ulaganja se nastavljaju bez obzira na ekonomsku krizu i smanjen obim proizvodnje i prihoda. 
Završetkom gradnje taložnika oborinskih voda s koalescentnim filterom i separatorom ulja i masnoća, uz rekonstrukciju odvodnog cjevovoda do prirodnog recipijenta, kompletiraju se aktivnosti koje negativni uticaj Tvornice cementa Kakanj na prirodno stanište rijeke Bosne svode praktično na zanemariv minimum. Kako je tretman tehnoloških voda ranije riješen recirkulacijskim sistemom, a sanitarno-fekalnih sistemom za prečišćavanje „Putox“, izgradnjom navedenog sistema za oborinske vode definitivno se rješava problem svih otpadnih voda iz TCK-a.
Internacionalna liga humanista je u 2012. godini dodijelila Tvornici cementa Kakanj „Zlatnu eko plaketu“ za unapređenje poslovanja u pogledu brige prema radnicima i zaštite okoliša.
U junu 2013. godine Skupština dioničara usvaja odluku o investiranju od 20 miliona KM u narednih pet godina.
Počinje automatizacija mlinova cementa, projekat vrijedan 3 miliona KM kojim će se zamijeniti dotrajala oprema i zastarjela tehnologija, a čiji je završetak planiran tokom 2015. godine.
2013. TBG BH d.o.o. za proizvodnju i distribuciju betona postiže rekordne rezultate – 203.000 m3 betona!
2014. godine pušten je u rad sistem za kontinuirani monitoring emisija što omogućava stalno mjerenje svih emisija iz glavnog dimanjaka.
Tvornica cementa Kakanj je danas proizvođač svjetske klase. Dosadašnjim investicijama i onim koje će tek uslijediti osigurana je svijetla budućnost za tvornicu i njene radnike, kao i izvanredna paleta građevinskih materijala vrhunske kvalitete za kupce, i konačno čisto i zdravo okruženje za stanovnike Kaknja.
Proizvodimo različite tipove visokokvalitetnog cementa, kojim su izgrađeni najznačajniji infrastrukturni, poslovni i stambeni objekti u Bosni i Hercegovini. Od 2000. godine Tvornica cementa Kakanj je članica HeidelbergCement grupacije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala.
Kultura naše kompanije i naše osnovne vrijednosti zasnivaju se na našoj Korporacijskoj misiji.
 • Gradimo na tri stuba održivog razvoja: ekonomiji, ekologiji i društvenoj odgovornosti.
 • Naši ekonomski ciljevi su da kontinuirano povećavamo svoju zaradu kroz racionalizaciju troškova i dugoročni, profitu orijentirani rast.
 • Nastojimo održavati dugoročne odnose sa kupcima zasnovane na pouzdanju i integritetu.
 • Za naš uspjeh zaslužni su sposobni, odani zaposlenici i izvrstan rukovodni tim.
 • Zaštita klime i očuvanje prirodnih resursa su prioritetni u našim ciljevima zaštite okoliša.
 • Naša politika informiranja je da omogućimo otvorenu komunikaciju. Pružamo informacije na odgovoran i vjerodostojan način. 
 • Naša međusobna saradnja je protkana aktivnom i otvorenom komunikacijom.
Principi rukovođenja
Zasnovano na našoj Korporacijskoj misiji, sačinili smo Principe rukovođenja HeidelbergCementa koji nam pomažu da izgradimo zajedničku kulturu upravljanja i rukovođenja.
Apsolutni prioritet dat je sveobuhvatnoj efikasnosti i održivoj profitabilnosti, dok je akcenat na klijentima i profitu okrenutom rastu.
Imajući to u vidu, najveću važnost pridaje se savjesnom trošenju i visoko efikasnim strukturama i procesima, kao i brzoj i dosljednoj implementaciji. Kako bi postigli zadate ciljeve, oslanjamo se na odane i stručne zaposlenike i na izvrstan rukovodni tim. Ubijeđeni smo da će korporacijska kultura, koja je primarno zasnovana na partnerstvu sa zaposlenicima, donijeti dugoročni uspjeh HeidelbergCementu.
 • Partnerstvo | “Povjerenje i pravednost”
 • Učinak i usmjerenost prema rezultatima | “Kultura velikog učinka i rezultata”
 • Usmjerenost prema klijentima | “Najveća moguća dobrobit za klijenta”
 • Održivi razvoj | “Preuzimanje odgovornosti”
 • Profesionalna, društvena i rukovodstvena odgovornost | “Odgovornost kao faktor uspjeha”
 • Uzor | “Budimo primjer”
 • Komunikacija i informacije | “Stvaranje transparentnosti”
 • Predanost | “Inspirisati sebe i druge”
 • Usavršavanje zaposlenih | “Izazov i podrška”
 • Ocjena i povratne informacije | “Pravo zaposlenih na povratne informacije”
Tvornica cementa Kakanj d.d.
Selima ef. Merdanovića 146, 72240 Kakanj
tel/ +387 32 557 500
fax/ +387 32 557 600
kakanjcement@heidelbergcement.com
dioničko društvo – d.d. (javno privatno partnerstvo – JPP)
CEEM INVESTMENT – 93.2749 %
ZIF “PROFI-PLUS” d.d. Sarajevo – 3.1421 %
ŠEPO JASMIN – 0.3920 %
MEGAMIX d.o.o. Sarajevo – 0.29433 %
JAZVIN RIJAD – 0.4057 %
ALAJBEGOVIĆ ELVEDIN– 0.1019 %
ZVONAR ANTE – 0.1002 %
HADŽIĆ ARMIN – 0.3600 %
RAIFFEISEN BANK d.d. BiH – 0.0641 %
SPAHIĆ ENIZ – 0.0633 %
4218003250008
21800325000
21800325000
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
veliko (sukladno važećem Zakonu o računovdostvu i reviziji FBiH)
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
TBG BH d.o.o. Kakanj
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
temeljni kapital UKUPNO – 94,765,400,00 
u novcima: 94,765,400,00 
u stvarima: /
u pravima: /
Financijski izvještaj za 2017. godinu biti će uskoro dostupan.
Vaš KAKANJ CEMENT.
PUCOLANSKI CEMENT (VLH IV/B 22,5, CEM IV/B-W 32,5 N)
Pucolanski cement VLH IV/B (W) 22,5 namijenjen je za pripremu specijalnih betona za izradu masivnih hidrotehničkih objekata. 
Ovaj tip cementa napravljen je od posebno odabranih sastojaka: vlastitog cementnog klinkera, letećeg pepela iz TE Ćatići i prirodnog gipsa kao regulatora vezivanja u skladu sa zahtjevima norme EN 14 216:2004.
Posebna kombinacija klinkera i dodataka daje ovom cementu sporiji početak vezivanja, veoma nisku toplotu hidratacije kao i znatan naknadni rast čvrstoća nakon 28 dana. Rast čvrstoća nakon 90 dana ide i preko 33%, što ovaj cement čini idealnim za spravljanje masivnih betona. 
Ovim cementom je izgrađena lučna brana Bočac, kao i gravitacione brane Salakovac, Mostar i Višegrad.
Karakteristike:
Očekivane vrijednosti fizikalnih, mehaničkih i kemijskih svojstava za pucolanski cement VLH IV/B (W) 22,5 i zahtjevi norme EN 14 216:2004.
Fizikalna i mehanička svojstva:    
  VLH IV/B (W) 22,5 Zahtjevi norme
Vrijeme početka vezivanja (min) 280 ≥75
Postojanost volumena (mm) 1,0 ≤10
Tlačna čvrstoća nakon 28 dana (MPa) 35 ≥22,5≤42,5
     
Hemijska svojstva:    
SO3 (%) 2.53 ≤4,0
Cl (%) 0,005 ≤0,10
Toplota hidratacije (J/g – 7 dana) 210 ≤220
Kontrola kvaliteta:
Proces proizvodnje dio je integriranog sistema upravljanja certificiranog prema međunarodnim normama ISO 9001:2008, ISO 14001:2009 i OHSAS 18001:2007.
Uz redovnu internu kontrolu kvaliteta proizvoda u svim fazama proizvodnje, provodi se i neovisna kontrola od strane IGH Split / GIT Tuzla.
Proizvod podliježe dokazivanju usklađenosti prema EN 14 216:2004.
Transport i skladištenje:   
 • Cement se isporučuje isključivo u rasutom stanju.
 • Transportovati u prevoznim sredstvima koja štite cement od uticaja vlage.
 • Sredstva za transport u rasutom stanju prije punjenja cementom moraju biti očišćena od tvari koje mogu uticati na kvalitet cementa.
 • Rasuti cement skladištiti u očišćenim silosima koji štite cement od vanjskih uticaja.
Rok upotrebe:   
Uz pravilan transport i skladištenje, cement upotrijebiti u roku 6 (šest) mjeseci od datuma otpreme (rasuti cement).
Pucolanski cement CEM IV/B–W 32,5 N namijenjen je za pripremu betona i morta za sve građevinske radove koji se izvode u propisanim uslovima gradnje za armirane i nearmirane betonske objekte nižih razreda čvrstoće. Veliku primjenu ima u gradnji obiteljskih kuća i izradi cementne stabilizacije u cestogradnji. Sadrži 45-64% portlandskog cementnog klinkera, 36-55% dodatka kalcijskog letećeg pepela i do 5% prirodnog gipsa kao regulatora vezivanja. Ova kombinacija klinkera i dodatka daje ovom cementu usporenu reakciju hidratacije, nižu toplinu hidratacije, očekivanu čvrstoću, dobru obradivost betona, lakšu ugradnju i povećanu hemijsku otpornost u odnosu na čisti portlandski cement.
Karakteristike:
Karakteristične vrijednosti fizikalnih, mehaničkih i kemijskih svojstava za cement CEM IV/B – W 32,5N i zahtjevi norme EN 197-1:2002/2005:  
Fizikalna i mehanička svojstva:    
  CEM IV/B – W 32,5 N Zahtjevi norme
Vrijeme početka vezivanja (min) 210 ≥ 75
Postojanost volumena (mm) 1,0 ≤ 10
Tlačna čvrstoća nakon 7 dana (MPa) 25 ≥ 16
Tlačna čvrstoća nakon 28 dana (MPa) 38 ≥ 32,5 ≤ 52,5
     
Hemijska svojstva:    
SO3 (%) 2,8 ≤ 3,5
Cl (%) 0,01 ≤ 0,10
Kontrola kvaliteta:
Proces proizvodnje dio je integriranog sistema upravljanja certificiranog prema međunarodnim normama ISO 9001:2008, ISO 14001:2009 i OHSAS 18001:2007. Uz redovnu internu kontrolu kvaliteta proizvoda u svim fazama proizvodnje, provodi se i nezavisna kontrola od strane IGH Split / GIT Tuzla. Proizvod podliježe dokazivanju usklađenosti prema HR EN 197-1:2005 / BAS EN 197-1:2002.
Transport i skladištenje:
 • Cement se isporučuje u rasutom stanju ili u vrećama mase 25kg ili 50 kg na drvenim paletama.
 • Transportovati u prevoznim sredstvima koja štite cement od uticaja vlage.
 • Sredstva za transport u rasutom stanju prije punjenja cementom moraju biti očišćena od tvari koje mogu uticati na kvalitet cementa.
 • Rasuti cement skladištiti u očišćenim silosima koji štite cement od vanjskih uticaja.
 • Uvrećani cement skladištiti u suhom, prozračnom i natkrivenom prostoru.
Rok upotrebe:
Uz pravilan transport i skladištenje, cement upotrijebiti u roku 6 (šest) mjeseci od datuma pakovanja (uvrećani cement), odnosno otpreme (rasuti cement). A
PORTLAND CEMENT (CEM I 52,5 N, CEM II/B-W 42,5 N)
CEMENT CEM II/B–W 42,5 N je portland cement sa dodatkom kalcijskog letećeg pepela namijenjen pripremi betona i morta za sve građevinske radove koji se izvode u propisanim uslovima gradnje za armirane i nearmirane betonske elemente viših razreda čvrstoće (mostovi, tuneli, vijadukti, stanogradnja, izrada gotovih betonskih elemenata, pumpani beton). Sadrži 65-79% portland cementnog klinkera i 21-35% dodatka kalcijskog letećeg pepela i do 5% prirodnog gipsa kao regulatora vezivanja. Ova kombinacija dodataka mu daje usporenu reakciju hidratacije, nižu toplinu hidratacije, očekivanu čvrstoću, pri proizvodnji betona daje dobru obradivost, lakšu ugradnju i povećanu hemijsku otpornost u odnosu na čisti portland cement. Detaljnija uputstva možete dobiti na prodajnom mjestu.
Karakteristike:
Karakteristične vrijednosti mehaničkih, fizikalnih i hemijskih svojstava za cement CEM II/B–W 42,5 N i zahtjevi prema normi EN 197-1.
Fizikalna i mehanička svojstva:    
  CEM II/B – W 42,5 N Zahtjevi norme
Vrijeme početka vezivanja (min) 160 ≥ 60
Postojanost volumena (mm) 1,0 ≤ 10
Tlačna čvrstoća nakon 2 dana (MPa) 20 ≥ 10
Tlačna čvrstoća nakon 28 dana (MPa) 49 ≥ 42,5 ≤ 62,5
     
Hemijska svojstva:    
SO3 (%) 2,8 ≤ 3,5
Cl (%) 0,01 ≤ 0,10
Kontrola kvaliteta:
Proces proizvodnje dio je integriranog sistema upravljanja certificiranog prema međunarodnim normama ISO 9001:2008, ISO 14001:2009 i OHSAS 18001:2007. Uz redovnu internu kontrolu kvaliteta proizvoda u svim fazama proizvodnje, provodi se i nezavisna kontrola od strane IGH Split / GIT Tuzla. Proizvod podliježe dokazivanju usklađenosti prema HR EN 197-1:2005 / BAS EN 197-1:2002.   
Transport i skladištenje:   
Cement se isporučuje u rasutom stanju ili u vrećama mase 25kg ili 50 kg na drvenim paletama.  
Transportovati u prevoznim sredstvima koja štite cement od uticaja vlage.
Sredstva za transport u rasutom stanju prije punjenja cementom moraju biti očišćena od tvari koje mogu uticati na kvalitet cementa.
Rasuti cement skladištiti u očišćenim silosima koji štite cement od vanjskih uticaja.
Uvrećani cement skladištiti u suhom, prozračnom i natkrivenom prostoru.  
Rok upotrebe:   
Uz pravilan transport i skladištenje, cement upotrijebiti u roku 6 (šest) mjeseci od datuma pakovanja (uvrećani cement), odnosno otpreme (rasuti cement).
CEMENT CEM II/B–W 42,5 N je portland cement sa dodatkom kalcijskog letećeg pepela namijenjen pripremi betona i morta za sve građevinske radove koji se izvode u propisanim uslovima gradnje za armirane i nearmirane betonske elemente viših razreda čvrstoće (mostovi, tuneli, vijadukti, stanogradnja, izrada gotovih betonskih elemenata, pumpani beton). Sadrži 65-79% portland cementnog klinkera i 21-35% dodatka kalcijskog letećeg pepela i do 5% prirodnog gipsa kao regulatora vezivanja. Ova kombinacija dodataka mu daje usporenu reakciju hidratacije, nižu toplinu hidratacije, očekivanu čvrstoću, pri proizvodnji betona daje dobru obradivost, lakšu ugradnju i povećanu hemijsku otpornost u odnosu na čisti portland cement. Detaljnija uputstva možete dobiti na prodajnom mjestu.
Karakteristike:
Karakteristične vrijednosti mehaničkih, fizikalnih i hemijskih svojstava za cement CEM II/B–W 42,5 N i zahtjevi prema normi EN 197-1.
Fizikalna i mehanička svojstva:    
  CEM II/B – W 42,5 N Zahtjevi norme
Vrijeme početka vezivanja (min) 160 ≥ 60
Postojanost volumena (mm) 1,0 ≤ 10
Tlačna čvrstoća nakon 2 dana (MPa) 20 ≥ 10
Tlačna čvrstoća nakon 28 dana (MPa) 49 ≥ 42,5 ≤ 62,5
     
Hemijska svojstva:    
SO3 (%) 2,8 ≤ 3,5
Cl (%) 0,01 ≤ 0,10
Kontrola kvaliteta:
Proces proizvodnje dio je integriranog sistema upravljanja certificiranog prema međunarodnim normama ISO 9001:2008, ISO 14001:2009 i OHSAS 18001:2007. Uz redovnu internu kontrolu kvaliteta proizvoda u svim fazama proizvodnje, provodi se i nezavisna kontrola od strane IGH Split / GIT Tuzla. Proizvod podliježe dokazivanju usklađenosti prema HR EN 197-1:2005 / BAS EN 197-1:2002.   
Transport i skladištenje:   
Cement se isporučuje u rasutom stanju ili u vrećama mase 25kg ili 50 kg na drvenim paletama.  
Transportovati u prevoznim sredstvima koja štite cement od uticaja vlage.
Sredstva za transport u rasutom stanju prije punjenja cementom moraju biti očišćena od tvari koje mogu uticati na kvalitet cementa.
Rasuti cement skladištiti u očišćenim silosima koji štite cement od vanjskih uticaja.
Uvrećani cement skladištiti u suhom, prozračnom i natkrivenom prostoru.  
Rok upotrebe:   
Uz pravilan transport i skladištenje, cement upotrijebiti u roku 6 (šest) mjeseci od datuma pakovanja (uvrećani cement), odnosno otpreme (rasuti cement).
U cilju prepoznavanja potreba naših kupaca i unapređenja kvaliteta usluge, Tvornica cementa Kakanj nudi i uslugu prevoza cementa do svojih kupaca. Prevoz se organizuje korištenjem kako vlastitih prevoznih jedinica tako i angažovanjem trećih lica.
Na ovaj način garantujemo pravovremenost i kvalitet isporuke do svojih kupaca.
Članovi uprave:
 • Muidža Branimir generalni direktor
 • Zehra Obralija – izvršni direktor za financije i ekonomska pitanja
 • Izudin Neimarlija  izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja
Članovi Nadzornog odobra:
 • Janos Szarkanady
 • Gerhard Hugo Hirt
 • Andreas Kern
Svaki zaposlenik Tvornice cementa Kakanj potpuno je posvećen cilju da sve svoje zadatke obavlja u skladu sa najvišim mogućim standardima kvalitete.
Zahtjevi, očekivanja i potrebe naših kupaca su najveći prioriteti naše kompanije. Stalno radimo na unapređenju saradnje sa našim kupcima i dobavljačima što nam omogućava da naši proizvodi zadovoljavaju dogovorenu kvalitetu uz pravovremenu isporuku.
Svi naši proizvodni procesi zadovoljavaju visoke standarde kvalitete. Kroz redovne ankete dobivamo informacije o tome šta naši kupci cijene kod Tvornice cementa Kakanj ali i šta se može poboljšati. Međunarodnim i evropskim certifikatima garantiramo da se naši proizvodi prave u skladu sa ISO standardima i svi nose CE znak.
Tvornica cementa Kakanj od 2003. godine primjenjuje međunarodni standard ISO 9001 za upravljanje kvalitetom.
Kvaliteta proizvoda se striktno kontrolira na cijeloj proizvodnoj liniji. Kontrola proizvoda obavlja se u moderno opremljenoj laboratoriji Tvornice cementa Kakanj gdje je moguće napraviti sva neophodna testiranja po savremenim metodama. Laboratorija je opremljena modernom rentgen mašinom za analizu geoloških materijala, različitih poluproizvoda i cementa.A
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
Zaposlenici, njihove vještine i znanje, su jedno od najznačajnijih bogatstava firme. Podržavamo obrazovanje svog osoblja pružajući svojim radnicima brojne mogućnosti za profesionalni i lični razvoj. Doprinosimo poboljšanju životnog standarda pružanjem mogućnosti zapošljavanja velikom broju ljudi iz okruženja.
Tvornica cementa Kakanj je 2006. godine implementirala i OHSAS 18001, međunarodni standard upravljanja zaštitom zdravlja i zaštitom na radu.
Globalizacijski proces u HeidelbergCementu – kojeg su obilježili ubrzani rast i geografska ekspanzija – zahtijevao je integraciju mnogo različitih kultura. Da bi bili uspješni kao Grupacija neophodno je da imamo zajedničke vrijednosti. U našoj Korporacijskoj misiji postavljeni su opšti principi poslovne kulture naše kompanije i naše osnovne vrijednosti. Usvajanjem Principa rukovođenja u čitavoj Grupaciji, sagradili smo temelje za zajedničku kulturu upravljanja.
Kako bi se ispunila ambicija naše kompanije za postizanjem operativne savršenosti i primarne pozicije u ligi šampiona, neophodni su temelji sazdani od zakonitog i etičkog ponašanja. Kodeks poslovnog ponašanja opisuje naše vrednovanje visokih etičkih i zakonskih standarda u svim našim poslovnim aktivnostima, počevši od strateškog planiranja do svakodnevnih procedura u svim državama u kojima poslujemo.
Svi zaposlenici HeidelbergCementa moraju poštivati Kodeks poslovnog ponašanja ne samo slovom nego i duhom. Rukovodioci imaju dodatnu odgovornost njegovanja kulture u kojoj je poštivanje politike HeidelbergCementa i važećih zakona u centru poslovnih aktivnosti. Živjeti prema visokim etičkim i zakonskim standardima u svim našim poslovnim aktivnostima od osnovnog je značaja za budući uspjeh HeidelbergCementa i njegovih zaposlenika. 
Vaše CV – ove šaljite nam e-mailom na adresu azra.uzunovic@heidelbergcement.com
Ukoliko se otvori novo radno mjesto, a Vaša CV zadovoljava njegove kriterije, pravovremeno ćemo Vas kontaktirati.
Tvornica cementa Kakanj od svog nastanka pomaže lokalnu zajednicu u svim segmentima života i rada. Nastojimo održati otvoreni dijalog sa komšijama, građanima i političarima, kao i svim drugim interesnim stranama. Primjeri naše transparentne komunikacije su dani otvorenih vrata, redovni obilasci tvornice i druge prilike kada zainteresovani mogu saznati više o našoj kompaniji i procesu proizvodnje.
Tvornica cementa Kakanj svojim aktivnostima nastoji doprinijeti na svim poljima razvoja lokalne zajednice. Primjeri naše društvene odgovornosti su brojni: pomažemo sva lokalna udruženja građana, škole, zdravstvene i kulturne ustanove, sportske organizacije, te redovno podržavamo aktivnosti općine na unapređenju lokalne zajednice, čime pokazujemo svoju predanost unapređenju javne dobrobiti. 
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
Trenutno ažuriramo ovu kategoriju.
Vaš KAKANJ CEMENT.
Vaše zahtjeve za sponzorstva i donacije šaljite nam poštom na adresu: Tvornica cementa Kakanj d.d., Selima ef. Merdanovića 146, 72240 Kakanj ili e-mailom na adresu kakanjcement@heidelbergcement.com.
Za sve ostale informacije u svezi sponzorstava i donacija kontaktirajte nas na broj 033 – 584– 370.

NAŠI BRENDOVI

NEWS FEED

PONOSNI SMO ČLAN CENTRALNE POSLOVNE PLATFORME U BOSNI I HERCEGOVINI 

© TVORNICA CEMENTA KAKANJ d.o.o.

POSTALI SU DIO B2B BIH

CENTRALNO MJESTO FIRMI I BRENDOVA U BOSNI I HERCEGOVINI

KONTAKTIRAJTE NAS

Na sve Vaše upite odgovoriti ćemo u roku od 24h.

Sending

Kontakt | Uvjeti korištenja | Privatnost & copyright | Cookies

© 2019 Z PODUHVATI d.o.o. Sva prava pridržana          

Prijavi se u B2B

Forgot your details?

Create Account

B2B BIH radi boljeg korisničkog iskustva korisiti kolačiće (eng. “cookies“). Nastavkom pregleda web stranice www.b2bbih.ba slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice www.b2bbih.ba kliknite "Slažem se". Više o kolačićima

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close